utorak, 26. srpnja 2011.

Naslijeđe Boleynovih.

Puno sam čitala ovo ljeto, trebalo je nadoknaditi zaostatke koji se nemilosrdno gomilaju tokom godine. A, jednostavno obožavam svoj instinkt što se knjiga tiče. Slučajno odabirem knjige, po naslovima pretpostavim dali će mi se nešto svidjeti ili ne, i rijetko griješim. Knjiga koja me potpuno oduševila ovo ljeto izabrana je istim načinom - svidio mi se naslov, a poželjela sam još naučiti o engleskoj povijesti i prevrtljivom Henriku VIII., pa se ''Naslijeđe Boleynovih'' činio kao logičan i idealan izbor.
 Ovaj zanimljiv roman o spletkama i intrigama na engleskom dvoru napisala je Philippa Gregory. Britanska književnica sa doktoratom iz književnosti u doba baroka. Proglašena je najprodavanijom autoricom prema NYT, a prema njenoj knjizi ''Druga sestra Boleyn'' snimljeni su TV serija za BBC i film. Potpuno upućena u stanje engleskog dvora za vrijeme vladavine dinastije Tudor, njeni uratci vrve stvarnim povijesnim osobama i činjenicama isprepletnim sa sjajnom fikcijskom pričom. Jedva čekam nabaviti i ostale njene romane, osim već spomenutih, tu su i ''Bijela kraljica'' i ''Kraljičina luda''.
Da se vratimo na moju literaturu broj 1 ovog ljeta. Autoričina zamisao je jasna, predstaviti čitateljstvu dvije najmanje poznate žene kralja Henrika VIII. - Annu od Clevesa i Katherine Howard, a kao treću priču upliće i lik Jane Boleyn, šogoricu druge žene Henrika VIII. - Anne Boleyn. Svaka od njih nalazi se na dvoru, najluđem dvoru tadašnje Europe, dvoru punom spletki i zakulisnih igara. Paralelne priče iz tri različita kuta nude punu perspektivu tadašnjih događaja. Anne od Clevesa, četvrta kraljica, Katherine Howard, njena dvorska dama i buduća kraljica, te Jane Boleyn, dvorska dama obiju kraljica - svaka na svoj način prepričava aktualne dvorske događaje - Anne naivno ali ipak mudro, Katherine djetinje razigrano i Jane licemjerno i pokvareno. Svaka na svoj način pokušava opstati i preživjeti, a dali im je to pošlo za rukom - provjerite u knjizi. 
Knjiga se brzo čita, radnja je dinamična i emotivna, a uz to, uz nju se puno uči. Gutala sam ovo djelce u dahu, sa strepnjom što će dalje biti, kako će se radnja odvijati. Lik jake žene u vremenu ženama nenaklonjenom lajtmotiv je svih romana ove autorice, a u ovom romanu možemo vidjeti lica triju žena, triju posve različitih žena koja svaka na svoj način žele preživjeti. Vrijeme u kojima je bilo dovoljno krivo misliti da bi ostali bez glave, vrijeme gdje je umiranje nasilnom smrću bez ijednog dokaza protiv vas, to je vrijeme gdje one pokušavaju naći svoje mjesto pod suncem. 
Dali sam Vas zainteresirala? Dali ćete potražiti ovu knjigu u obližnjim knjižarama? Sviđa li Vam se ovakav tip knjiga? Što ste vi čitali ovih dana? I najvažnije, dali želite više ovakvih postova?
Do čitanja, ljub ljub!

Broj komentara: 8:

  1. Ja nikako da pročitam nešto, kada čitam ja učim :D

    OdgovoriIzbriši
  2. moram priznati da nisam baš pretjerano nabrijana za ovakvu literaturu,međutim,ono što sam htjela zapravo komentirati je da bi bilo odlično recenzirati nadalje literaturu koju pratiš,jer vidim da ju pratiš. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. imam knjigu Druga sestra Boleyn, fenomenalna je i jedva cekam da se docepam ostalih djela iste autorice

    OdgovoriIzbriši
  4. mene si definitivno zaintrigirala:)...i recenzijom ali i cijelim blogom:))......
    nadam se još kojoj zanimljivoj preporuci:))...
    M

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja je nisam čitala, a nisam je čitala iz razloga jer sam u nekoj recenziji knjige "Put soli" vidjela da podsjeća na njezine romane. A "Put soli" me se uopće nije dojmio, tako da nisam. Ipak sad bih čak i mogla, dok završim s Pamukom! :))

    OdgovoriIzbriši
  6. jao divno pročitacu!:)
    hvala sto ucestvujes u http://julietspen.blogspot.com/2011/08/juliet-giveaway-no1.html

    OdgovoriIzbriši
  7. Drage i dragi moji, kasnim sa komentarima i postovima ali evo me - ovo djelce oavezno čitajte, ja Vam već spremam nove recenzije knjiga, nove tekstove, nove misli. Hvala Vam što me pratite, iako ne blogam redovito. :* Popravit ću se, obavezno i hitno!!! :))) <3

    OdgovoriIzbriši